dissabte, 8 de setembre del 2012

Supercopa: que ruede el balón!

La temporada oficial empieza hoy con la disputa de la Supercopa de España. Y lo hace con el mismo partido que cerró la campaña pasada: Barça Alusport vs ElPozo Murcia. Un partidazo en el que está en juego el billete para la final de una competición que -junto con la Intercontinental- es la única que se le resiste al equipo barcelonista. A Coruña verá hoy (20.00 horas, en directo por BarçaTV) uno de los partidos con más alicientes. Los azulgrana buscarán jugar la novena final consecutiva en sólo dos temporadas mientras que ElPozo quiere tomarse la revancha deportiva ante el Barça, que la temporada pasada ya se cruzó en la final de la Copa del Rey y la Liga.

La Supercopa de España siempre llega casi en plena pretemporada. Es la primera competición, hay un título en juego, pero la planificación de los equipos -sobretodo los grandes- son a medio plazo. Aún así, ha habido pocos cambios en las plantillas de unos y otros. El Barça Alusport tiene la única novedad de Jesús Aicardo. El gaditano, que estuvo doce días alejado de sus compañeros por su convocatoria por la selección española, se lo ha visto muy poco. En cambio, quien está aprovechando la oportunidad es Eric Martel 'Nakata', que está haciendo una progresión ascendente y la joven perla del filial se ha hecho un hueco en la convocatoria de Marc Carmona. El tropiezo en la final de la Copa Cataluña contra el Marfil Santa Paloma habrá sido el toque preciso para llegar a la Supercopa más atentos y con la tensión necesaria para competir por un título de prestigio. Es de los pocos que le faltan conseguir a este Barça de leyenda. Carmona tiene la única ausencia de Gabriel, por lesión.

Para hacerlo tendrá que doblar, primero, a ElPozo Murcia. El equipo de Duda ya ha terminado el plan renove con cinco nuevas incorporaciones: José Ruiz, Paulinho, Fabio, Franklin y Lolo Suazo. Un equipo peligroso que mantiene la filosofía y el espíritu de su entrenador. En la pretemporada, ElPozo no ha notado lo más mínimo las ausencias de Esquerdinha, Saúl y Dani Salgado. Al contrario, ha ganado los seis amistosos que ha disputado, tres de ellos con equipos de Primera División. Bajo la dirección del maestro Kike Boned, ElPozo seguirá siendo una gran amenaza y un firme candidato por todos los títulos. Hoy Duda no podrá contar con Gréllo, un jugador que cotizó en alza al final de la temporada pasada.

Un partidazo que no tendrá la intensidad ni el nivel de juego que hace un mes y medio en la final de la liga pero que promete. Y mucho. Las pruebas se han acabado. Esto ya va en serio.

Supercopa: que rodi la pilota!

La temporada oficial comença avui amb la disputa de la Supercopa d'Espanya. I ho fa amb el mateix partit que va tancar la campanya passada: Barça Alusport vs ElPozo Múrcia. Un partidàs per jugar-se el bitllet per a la final d'una competició que -juntament amb la Intercontinental- és l'única que se li resisteix a l'equip barcelonista. A Corunya veurà avui (20.00 hores, en directe per BarçaTV) un dels partits amb més alicients. Els blaugrana buscaran jugar la novena final consecutiva en només dues temporades mentre que ElPozo vol prendre's la revenja esportiva amb el Barça, que la temporada passada ja es va creuar en la final de la Copa del Rei i la Lliga.

La Supercopa d'Espanya sempre arriba gairebé en plena pretemporada. És la primera competició, hi ha un títol en joc, però la planificació dels equips -sobretot els grans- són a mitjà termini. Tot i això, hi ha hagut pocs canvis en les plantilles d'uns i altres. El Barça Alusport té l'única novetat de Jesús Aicardo. El gadità, que va estar dotze dies allunyat dels seus companys per la seva convocatòria per la selecció espanyola, se l'ha vist molt poc. En canvi, qui està aprofitant l'oportunitat és Eric Martel 'Nakata', que està fent una progressió ascendent i la jove perla del filial s'ha fet un lloc en la convocatòria de Marc Carmona. L'ensopegada en la final de la Copa Catalunya contra el Marfil Santa Coloma haurà estat el toc precís per arribar a la Supercopa més atents i amb la tensió necessària per competir per un títol de prestigi. És dels pocs que li falten aconseguir a aquest Barça de llegenda.

Per fer-ho haurà de doblegar, primer, a ElPozo Múrcia. L'equip de Duda ja ha acabat el pla renove amb cinc noves incorporacions: José Ruiz, Paulinho, Fabio, Franklin i Lolo Suazo. Un equip perillós que manté la filosofia i l'esperit del seu entrenador. En la pretemporada, ElPozo no ha notat gens ni mica les absències d'Esquerdinha, Saúl i Dani Salgado. Al contrari, ha guanyat els sis amistosos que ha disputat, tres d'ells amb equips de Primera Divisió. Sota la direcció del mestre Kike Boned, ElPozo seguirà sent una gran amenaça i un ferm candidat per tots els títols.

Un partidàs que no tindrà la intensitat ni el nivell de joc que fa un mes i mig en la final de la lliga però que promet. I molt. Les proves s'han acabat. Això ja va en sèrio.

dimecres, 25 de juliol del 2012

Vadillo vuela a Manacor

José Antonio Vadillo vuelve a la LNFS. Tras medio año en Qatar, el jugador andaluz ha aceptado la oferta para liderar la defensa de Fisiomedia Manacor. Será el recambio perfecto de José Ruiz, que ha ensartado el camino hacia ElPozo -acompañado de Paulinho y esperándolos dos ex más de Manacor, Gréllo y Miguelín-. Vadillo, una institución en Benicarló tras vivir la mejor época de la historia del Baix Maestrat, volverá a vestir la camiseta del Manacor, hace un montón de años, antes de su consolidación a la élite. La LNFS recupera uno de los jugadores que simbolizan más a la mejor liga del mundo.

Con la incorporación de Vadillo, el Manacor ya tiene la pieza clave que buscaba en el primer año de la era Tomás de Dios. Un jugador con una experiencia contrastada, de una calidad exquisita y que remará, seguro, al equipo balear. Fisiomedia ha anunciado hoy mismo la incorporación del brasileño Joao, de 22 años y procedente del Gitpasand (Irán) y los ya conocidos Víctor López (Burela) y Bruno Taffy.

La aventura petrodólar de Vadillo al Al-Rayyan ha sido positiva. A nivel deportivo ha coincidido con otros jugadores españoles, como Jordi Sánchez o Carlos Corvo. Y personalmente ha sido una experiencia única. Cómo lo fue vivir de muy cerca la tragedia en un centro comercial de Doha donde murieron 19 personas. El andaluz ha tenido bastante con poco más de medio año. Ha pasado por caja y ha visto que la familia tiene un precio innegociable. Ahora, su hija, disfrutará más de su padre y en un lugar magnífico cómo es Manacor.

Con Vadillo vuelve el dicho que los viejos rockeros no mueren nunca. Con el sonido del flamenco en la sangre, el andaluz vivirá de más cerca su pasión por el fútbol del Barça (ahora, de Tito Vilanova). Culé hasta la médula, el nuevo jugador de Manacor quiere convertirse en el puntal de un equipo totalmente renovado. Tomás de Dios sabe que los obstáculos que se encuentre en el camino serán más fáciles de superar con Vadillo a su lado. Es de los que no se arrugan, de los que muerden. El nuevo proyecto de Manacor ya anda viento en popa.

Vadillo vola a Manacor

José Antonio Vadillo torna a la LNFS. Després de mig any a Qatar, el jugador andalús ha acceptat l'oferta per liderar la defensa de Fisiomedia Manacor. Serà el recanvi de José Ruiz, que ha enfilat el camí cap a ElPozo -acompanyat de Paulinho i esperant-los dos ex més de Manacor, Gréllo i Miguelín-. Vadillo, una institució a Benicarló després de viure la millor època de la història del Baix Maestrat, tornarà a vestir la samarreta del Manacor, fa una pila d'anys, abans de la seva consolidació a l'elit. La LNFS recupera un dels jugadors que simbolitzen més a la millor lliga del món.

Amb la incorporació de Vadillo, el Manacor ja té la peça clau que buscava en el primer any de l'era Tomás de Dios. Un jugador amb una experiència contrastada, d'una qualitat exquisita i que liderarà, segur, l'equip balear. El Fisiomedia ha anunciat avui mateix la incorporació del brasiler Joao, de 22 anys i procedent del Gitpasand (Iran) i els ja coneguts Víctor López (Burela) y Bruno Taffy.

L'aventura petrodòlar de Vadillo al Al-Rayyan ha estat positiva. A nivell esportiu ha coincidit amb altres jugadors espanyols, com Jordi Sánchez o Carlos Corvo. I personalment ha estat una experiència única. Com ho va ser viure d'aprop la tragèdia en un centre comercial de Doha on van morir 19 persones. L'andalús n'ha tingut prou amb poc més de mig any. Ha passat per caixa i ha vist que la família té un preu innegociable. Ara, la seva filla, gaudirà més del seu pare i en un lloc magnífic com és Manacor.

Amb Vadillo torna la dita que els vells rockers no moren mai. Amb el so del flamenc a la sang, l'andalús viurà de més a prop la seva passió pel futbol del Barça (ara, de Tito Vilanova). Culé fins a la mèdola, el nou jugador de Manacor vol convertir-se en el puntal d'un equip totalment nou. Tomás de Dios sap que els obstacles que es trobi en el camí seran més fàcils de superar amb Vadillo al costat. El nou projecte de Manacor ja camina.

dimarts, 24 de juliol del 2012

Ossorio, inhabilitado por dopaje

Mario Ossorio, hasta pocos días jugador de Azkar Lugo, ha sido inhabilitado durante 2 años por la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) por haber consumido presumiblemente cocaína. Así lo indican varias fuentes especializadas en la lucha contra el dopaje. El organismo rector del fútbol español ha hecho pública la sanción tras el anuncio de rescisión de su contrato profesional hecho por Azkar Lugo. El jugador tendrá que pagar una multa de 3.001 euros porque se le aplica el artículo 152 de su reglamento disciplinario y la suspensión de la licencia federativa. Así lo establece la ley.

El más sorpresivo de todo, no es que el jugador hubiera consumido cocaína sino que el positivo lo dio después de un control contra el dopaje el 12 de noviembre en Lugo después de un partido ante el Puertollano. Y de esto hace 8 meses! A partir de aquí se abren muchos interrogantes.

¿Porqué el anuncio se ha hecho ahora? ¿El organismo que realiza los controles a los jugadores después de los partidos no ha sabido los resultados hasta que ha acabado la temporada? Porque ha continuado jugando Ossorio si este organismo sabía que había dado positivo? El jugador de Verín continuó jugando con Azkar Lugo y fue uno de los más destacados hasta final de temporada. Marcó 15 goles y, junto con Kiko, fue el máximo goleador del equipo que entrena Diego Ríos. ¿Esto no es vulnerar la competición?

Los otros interrogantes van dirigidos a la LNFS y a Azkar Lugo. ¿Cuando supieron que Ossorio había dado positivo? ¿Ha habido silencio para evitar expulsar a un jugador por dopaje a media temporada, en plena competición? Me parece perfecto que los jugadores se sometan a pruebas constantes para seguir luchando contra el dopaje. Aquel deportista de primer nivel que quiera convivir haciendo trampas es justo que se lo sancione. Sólo faltaría.

En Lugo, nadie entendió como Ríos se desprendía de un jugador como Ossorio. Supongo, que ahora sí. Pero el comunicado de Azkar no explicó los motivos. Simplemente dijo que el jugador de Verín se desvinculaba del club gallego a pesar de tener contrato en vigor. Si la directiva de Azkar Lugo conocía el positivo de Ossorio, ¿porque no lo hizo público? ¿No es más honesto por parte del club explicar siempre la verdad siempre garantizando la presunción de inocencia del acusado?

El dopaje siempre irá ligado a Mario Ossorio. Es de aquellas etiquetas que al jugador le colgará sobre la nuca. Pero quién la hace, la paga. Quién quiera ser jugador profesional no puede superar ciertas líneas rojas. Y el dopaje es la peor que puede elegir un deportista. La temporada 2001/02 a Cidao, el portero del Caja, también se le inhabilitó durante dos años por fumarse unos porros. Jugó dos temporadas en Brasil para volver a Segovia. Unos 'puerros' desafortunados que, por suerte, no frenaron la carrera de un portero extraordinario.

Los deportistas no pueden manchar el deporte con el dopaje. Pero los organismos oficiales, la LNFS y los clubes también tienen que hacer un ejercicio de valentía y explicar los hechos tal como son. El deporte tiene que jugar limpio, pero la comunicación, también. Hubiera sido mucho mejor que el anuncio de dopaje de Ossorio no hubiera sido publicado por los medios sino, primero, por el propio club y después por la LNFS.

Cuando más transparencia, más firmeza. En casos como estos también se demuestra si realmente la nuestra es la mejor liga del mundo.

Ossorio, inhabilitat per dopatge

Mario Ossorio, fins fa pocs dies jugador d'Azkar Lugo, ha estat inhabilitat durant 2 anys per la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) per haver consumit presumiblement cocaïna. Així ho indiquen diverses fonts especialitzades en la lluita contra el dopatge. L'organisme rector del futbol espanyol ha fet pública la sanció després de l'anunci de rescisió del seu contracte professional fet per Azkar Lugo. El jugador haurà de pagar una multa de 3.001 euros perquè se li aplica l'article 152 del seu reglament disciplinari i la suspensió de la llicència federativa. Així ho estableix la llei.

El més sorprenent de tot, no és que el jugador hagués consumit cocaïna sinó que el positiu el va donar després d'un control contra el dopatge el 12 de novembre a Lugo després d'un partit davant el Puertollano. I d'això en fa 8 mesos! A partir d'aquí s'obren molts interrogants. 

Perquè l'anunci s'ha fet ara? L'organisme que realitza els controls als jugadors després dels partits no ha sabut els resultats fins que ha acabat la temporada? Perquè ha continuat jugant Ossorio si aquest organisme sabia que havia donat positiu? El jugador de Verín va continuar jugant amb Azkar Lugo i va ser un dels més destacats fins a final de temporada. Va marcar 15 gols i, juntament amb Kiko, va ser el màxim golejador de l'equip que entrena Diego Ríos. Això no és vulnerar la competició?

Els altres interrogants van dirigits a la LNFS i a Azkar Lugo. Quan van saber que Ossorio havia donat positiu? Hi ha hagut silenci per evitar expulsar a un jugador per dopatge a mitja temporada i fer-ho durant l'estiu? Em sembla perfecte que els jugadors se sotmetin a proves constants per seguir lluitant contra el dopatge. Aquell esportista de primer nivell que vulgui conviure fent trampes és just que se'l sancioni. Només faltaria.

Ningú va entendre com Ríos es desprenia d'un jugador como Ossorio. Però el comunicat d'Azkar no va explicar-ne els motius. Simplement va dir que el jugador de Verín es desvinculava del club gallec tot i tenir contracte en vigor. Si la directiva d'Azkar Lugo coneixia el positiu d'Ossorio perquè no en va dir res? No és més honest per part del club explicar sempre la veritat sempre garantint la pressumpció d'innocència de l'acusat?

El dopatge sempre anirà lligat a Mario Ossorio. És d'aquelles etiquetes que al jugador li penjarà sobre el clatell. Però qui la fa, la paga. Qui vulgui ser jugador professional no pot superar certes línies vermelles. I el dopatge és la pitjor que pot triar un esportista. La temporada 2001/02 a Cidao, el porter del Caja, també se'l va inhabilitar durant dos anys i va haver de jugar dues temporades al Brasil per tornar a Segovia. A Cidao se'l va sancionar per consumir marihuana. Uns 'porros' desafortunats que, per sort, no van aturar la carrera d'un porter extraordinari. 

Els esportistes no poden tacar l'esport amb el dopatge. Però els organismes oficials, la LNFS i els clubs també han de fer un exercici de valentia i explicar els fets tal com són. L'esport ha de jugar net, però la comunicació, també. Hagués estat molt millor que l'anunci de dopatge d'Ossorio no hagués estat publicada pels mitjans sinó, primer, pel propi club i després per la LNFS.

Quan més transparència, més fermesa. En casos com aquests també es demostra si és la millor lliga del món.

divendres, 20 de juliol del 2012

Premios azulgranas

La LNFS ha hecho oficial los ganadores de los premios que cada año otorgan a los mejores de la temporada. Y los premios se han teñido de azulgrana. Es el que tiene ganar 4 títulos (Liga, UEFA Futsal Cup, Copa de España y Copa del Rey). Los pronósticos apuntaban a una alta cuota azulgrana, pero la votación final de los entrenadores ha demostrado que, por ahora, el Barça Alusport es el club de referencia a la liga española. Cristian, Ari Santos, Sergio Lozano y Marc Carmona, han sido distinguidos y demuestran, una vez más, la época dorada que vive el barcelonismo.

Los premios tienen un nombre propio: Sergio Lozano, quién ha sido designado como mejor jugador de la temporada 2011/12 y mejor ala. Dos premios merecidos, dos distinciones indiscutibles y un reconocimiento a un jugador que puede marcar una época en el fútbol sala. El 'búfal', que ya despuntó la temporada pasada cedido en Segovia, ha hecho una temporada extraordinaria. No sólo porque ha ganado 4 títulos con el Barça Alusport sino porque también fue decisivo en el Eurocopa de Croacia que se adjudicó la selección española. En su primer año como azulgrana ha hecho estragos. Y su reto es ir puliendo pequeños detalles para seguir creciendo. Se ha visto un Lozano enorme, pero soy de los que pienso que todavía no se ha visto la mejor versión.

De Cristian Dominguez tengo que reconocer que ha sido una sorpresa. No por el hecho que no se lo merezca, porque es el recambio natural de Luis Amado desde hace mucho tiempo, sino porque la compensación de premios me hacía pensar que lo acabaría perjudicando en favor de Rafa (ElPozo). Cristian ha hecho una temporada excelente siendo determinante. Se lesionó a media campaña en una entrada fea de Rafael y trabajó incansablemente, mañana y tarde, para jugar la UEFA Futsal Cup. Llegó justo, pero no la jugó. La recompensa le llegó en la Copa del Rey y también en la liga. Un portero estratosférico y sin hacer demasiado ruido.

De Ari Santos me saco el sombrero. Es quién marca la pauta, en defensa y en ataque. Desequilibra, da el pase y tiene gol. La mejor versión del brasileño lo hemos visto esta temporada y sólo la lesión en el playoff por el título liguero lo impidió rendir a un nivel dificílmente repetible. Es la samba azulgrana y la sonrisa permanente. No lo tenía fácil porque competía con Torras y Kike (y ya sabemos el peso que tienen los galones en España). Por eso, la distinción le da más valor a Ari a la temporada que ha hecho.

El mejor ala ha sido para Lozano. No había discusión. Mati (Inter) y Miguelín (ElPozo) se encuentran un peldaño por debajo del madrileño. De Mati se espera mucho más la próxima temporada con Velasco en el banquillo y de Miguelín, un jugador en constante crecimiento. Si no hay Lozano por el medio, lo tendrá más fácil para ganar estos premios.

El premio mejor pívot ha sido para Esquerdinha. Más justificado que justo. Es la recompensa por ser el máximo goleador de la mejor liga del mundo con unas cifras desproporcionadas. Pero, al margen de la fase regular, a Esquerdinha se le ha visto poco. Y sobre todo, poco determinante en los momentos clave. En cambio, el azulgrana Wilde se ha quedado a muy poco de atrapar a Esquerdinha y ha sido decisivo en los 4 títulos del Barça.

El jugador revelación de la temporada es por Álex (ElPozo). Totalmente merecido. El de Cieza promete ser uno de los referentes de uno de los grandes de la liga. Ha hecho una progresión espectacular, se ha colgado el equipo a las espaldas en los momentos más difíciles (siendo determinando para superar dos eliminatorias en contra en los playoff) y ha brillado con luz propia. Descarado, oportunista y batallador. Tiene todos los requisitos para dejar de ser el 'rookiee' a un jugador a tener en cuenta para la selección.

Y finalmente, al mejor entrenador. Era la distinción más incierta. Porque no sólo había connotaciones deportivas. Pero por fin a Marc Carmona se le ha hecho justicia. Es cierto que tiene una plantilla extraordinaria -la mejor de la historia-, pero a un técnico ya no sólo se le piden resultados. También tiene que dominar los egos y gestionar las sinergias de un vestuario. Cuanto más grande, más complejo. Y lo ha hecho con nota. El caso más paradigmático es con la alternancia a la portería. Carmona es el cocinero del Barça de los 4 títulos.

Ahora bien, continúo pensando que estas distinciones son para fomentar el debate. Sólo esto. Lo más interesante es el recuento final de títulos. Pero es bueno que los mismos profesionales pongan sobre la mesa el esfuerzo individual de cada cual.

Premis blaugranes


La LNFS ha fet oficial els guanyadors dels premis que cada any atorguen als millors de la temporada. I els premis s'han tenyit de blaugrana. És el que té guanyar 4 títols (Lliga, UEFA Futsal Cup, Copa d'Espanya i Copa del Rei). Els pronòstics apuntaven a una alta quota blaugrana, però la votació final dels entrenadors ha demostrat que, ara com ara, el Barça Alusport és el club de referència a la lliga espanyola. Cristian, Ari Santos, Sergio Lozano y Marc Carmona, han estat distingits i demostren, un cop més, l'època daurada que viu el barcelonisme.

Els premis, però, tenen un nom propi: Sergio Lozano, qui ha estat designat com a millor jugador de la temporada 2011/12 i millor ala. Dos premis merescuts, dues distincions indiscutibles i un reconeixement a un jugador que pot marcar una època en el futbol sala. El 'búfal', que ja va despuntar la temporada passada cedit a Segòvia, ha fet una temporada extraordinària. No només perquè ha guanyat 4 títols amb el Barça Alusport sinó perquè també va ser decisiu en l'Eurocopa de Croàcia que es va adjudicar la selecció espanyola. En el seu primer any com a blaugrana ha fet estralls. I el seu repte és anar polint petits detalls per seguir creixent. S'ha vist un Lozano enorme, però sóc dels que penso que encara no s'ha vist la millor versió.

De Cristian Dominguez he de reconèixer que ha estat una sorpresa. No pel fet que no se'l mereixi, perquè és el recanvi natural de Luis Amado des de fa molt temps, sinó perquè la compensació de premis em feia pensar que l'acabaria perjudicant en favor de Rafa (ElPozo). Cristian ha fet una temporada excel·lent sent determinant. Es va lesionar a mitja campanya en una entrada lletja de Rafael i va treballar incansablement, matí i tarda, per jugar la UEFA Futsal Cup. Va arribar just, però no va jugar. El premi li va arribar a la Copa del Rei i també a la lliga. Un porter estratosfèric i sense fer massa soroll.

D'Ari Santos em trec el barret. És qui marca la pauta, en defensa i en atac. Desequilibra, fa la passada i té gol. La millor versió del brasiler l'hem vist aquesta temporada i només la lesió en el playoff pel títol de lliga el va impedir rendir a un nivell dificílment repetible. És la samba blaugrana i el somriu permanent. No ho tenia fàcil perquè competia amb Torras i Kike. Per això, la distinció li dóna més valor a la temporada que ha fet.

El millor ala ha estat per Lozano. No hi havia discussió. Mati (Inter) i Miguelín (ElPozo) es troben un esglaó per sota del madrileny. De Mati s'espera molt més la propera temporada amb Velasco a la banqueta i de Miguelín, un jugador en constant creixement. Si no hi ha Lozano pel mig, ho tindrà més fàcil per guanyar aquests premis.

El premi millor pivot ha estat per Esquerdinha. Més justificat que just. És la recompensa per acabar sent el màxim golejador de la millor lliga del món i amb unes xifres desproporcionades. Però, al marge de la fase regular, a Esquerdinha se l'ha vist poc. I sobretot, poc determinant. En canvi, el blaugrana Wilde s'ha quedat a molt poc d'atrapar a Esquerdinha i ha estat decisiu en els 4 títols del Barça.

El jugador revelació de la temporada és per Álex (ElPozo). Totalment merescut. El de Cieza promet ser un dels referents d'un dels grans de la lliga. Ha fet una progressió espectacular, s'ha penjat l'equip a l'esquena en els moments més difícils (sent determinant per superar dues eliminatòries en contra als playoff) i ha brillat amb llum pròpia. Descarat, oportunista i batallador. Té tots els requisits per deixar de ser el 'rookiee' a un jugador a tenir en compte per la selecció.

I finalment, al millor entrenador. Era la distinció més incerta. Perquè no només hi havia connotacions esportives. Però per fi a Marc Carmona se li ha fet justícia. És cert que té una plantilla extraordinària -la millor de la història-, però a un tècnic ja no només se li demanen resultats. També ha de dominar els egos i gestionar les sinèrgies d'un vestidor. Com més gran, més complex. I ho ha sabut fer. El cas més paradigmàtic és amb l'alternança a la porteria. Carmona és el cuiner del Barça dels 4 títols.


Ara bé, continuo pensant que aquestes distincions són per passar l'estona i fer bullir l'olla. El més interessant és el recompte final de títols. Però és bo que els mateixos professionals posin sobre la taula l'esforç individual de cadascú. 

dimecres, 18 de juliol del 2012

Wonderful Nano

Nano Modrego ya sonríe, por fin, en Tudela. Desde que anunció su marcha de 'su' Zaragoza ha pasado medio verano y la presentación como nuevo jugador de Ribera Navarra se ha hecho esperar. Hoy ha firmado su nuevo contrato. No ha sido un culebrón porque en Tudela tenían muy claro quién seria el referente en ataque del proyecto de Pato. Y el mejor jugador de fútbol sala de Aragón no dudó ni un instante. Viviendo más cerca de Tudela que de Zaragoza, a Nano Modrego le ha llegado su gran oportunidad. Sobretodo la de liderar un proyecto ambicioso e ilusionante. Ya lo demostró en Benicarló, en Segovia y también en Zaragoza. Pero este proyecto parece estar hecho a medida. A su gusto. Con Nano Modrego la adaptación será rápida. Es un jugador explosivo desde el primer día. Nano es una garantía absoluta y si Tudela se ha llevado el premio a la mejor afición de Primera, con este equipo el alcalde Luis Casado ya puede ir preparando una ampliación el pabellón deportivo. Porque Tudela ya se ha situado de pleno en el mapa deportivo de élite de España por méritos propios y con un equipo del que ya se habla antes de empezar.

A excepción de Caja Segovia, Modrego siempre ha jugado en equipos de un peldaño por debajo de los grandes -Barça, ElPozo e Inter-. Pero tampoco le ha hecho falta para demostrar su valía. Es más, creo que Nano es de aquellos jugadores que se siente más cómodo y más implicado en equipos con opciones de crecer. Y Tudela tiene todos estos requisitos.

Sólo él sabe -y su entorno- porque se marchó de Zaragoza. El Siglo XXI echará de menos a su icono, a su referencia. Y Joan Linares, también. Modrego ya ha tenido suficiente tiempo para pasar página de su segunda etapa en la ciudad de la Pilarica, pero es evidente que hay algo que ha fallado. Mientras unos le añorarán, otros le disfrutarán. Con Nano, el espectáculo está asegurado. Su presencia hace cotizar al alza Ribera Navarra. Imagínate si le sumamos Rubi, Palmas, David, Carlos Anós, Andresito, Molina o Prieto. Objetivo: la permanencia? Creo que se puede aspirar a algo más. Y esto, Nano lo sabe.

Está muy bien que en plena crisis haya álguien que apueste firmemente por el fútbol sala. Y es muy injusto que aquellos que ahora no tienen recursos para hacerlo opten por el camino más fácil y critiquen el proyecto de Tudela. Ojalá hubieran 10 ciudades en toda España que hicieran lo mismo. No sólo para fichar sino para generar la ilusión que desprenden. Con Nano, repito, el camino será más llano.

Wonderful Nano

Nano Modrego ja somriu, per fi, a Tudela. Des que va anunciar la seva marxa del 'seu' Saragossa ha passat mig estiu i la presentació com a nou jugador de Ribera Navarra s'ha fet esperar. Avui ha signat el seu nou contracte. No ha estat un culebrot perquè a Tudela tenien molt clar qui havia de ser el referent en atac del projecte de Pato. I el millor jugador de futbol sala d'Aragó no va dubtar ni un instant. Vivint més a prop de Tudela que de Saragossa, a Nano Modrego li ha arribat la seva gran oportunitat. Sobretot la de liderar un projecte ambiciós i il·lusionant. Ja ho va demostrar a Benicarló, a Segòvia i també a Saragossa. Però aquest projecte sembla fet a mida. Al seu gust. Amb Nano Modrego no hi ha adaptació possible. És un jugador explosiu des del primer dia. Nano és una garantia absoluta i si Tudela s'ha endut el premi a la millor afició de Primera, amb aquest equip l'alcalde Luis Casado ja pot anar preparant una ampliació el pavelló esportiu. Perquè Tudela ja s'ha situat de ple en el mapa esportiu d'elit d'Espanya.

A excepció de Caja Segòvia, Modrego sempre ha jugat en equips d'un esglaó per sota dels grans -Barça, ElPozo i Inter-. Però tampoc li ha calgut per demostrar la seva vàlua. És més, crec que Nano és d'aquells jugadors que se sent més còmode i més implicat en equips amb opcions de créixer. I Tudela té tots aquests requisits.

Només ell sap -i el seu entorn- perquè va marxar de Saragossa. El Siglo XXI trobarà a faltar la seva icona, el seu referent. I Joan Linares, també. Modrego ja ha tingut prou temps per passar pàgina de la seva segona etapa a la ciutat de la Pilarica, però és evident que hi ha alguna cosa que ha fallat. Mentre uns l'enyoraran, d'altres el gaudiran. Amb Nano, l'espectacle està assegurat. La seva presència fa cotitzar a l'alça Ribera Navarra. Imagina't si li sumem Rubi, Palmas, David, Carlos Anós, Andresito, Molina o Prieto. Objectiu permanència? Crec que es pot aspirar a alguna cosa més. I això, Nano ho sap.

Està molt bé que en plena crisi hi hagi algú que aposti fermament en el futbol sala. I és molt injust que aquells que ara no tenen recursos per fer-ho optin pel camí més fàcil i critiquin el projecte de Tudela. Tant debò hi haguéssin 10 ciutats arreu d'Espanya que fessin el mateix. No només per fitxar sinó per generar la il·lusió que desprenen. Amb Nano, repeteixo, el camí serà més planer.

dimarts, 17 de juliol del 2012

1x1 #premiosLNFS

La LNFS ha dado a conocer los finalistas de los 6 premios individuales de la temporada pasada al mejor jugador del campeonato; a las posiciones de portero, cierre, ala y pívot; al jugador revelación y al mejor técnico de la campaña 2011-2012. Tras el primer sondeo que decidieron los aficionados ahora el turno definitivo es para los técnicos. Hay distinciones que no hay dudas, pero para gustos, colores. Si mi voto tuviera valor ésta sería mi pronóstico teniendo en cuenta los méritos de cada uno y de cada equipo. El Barça Alusport y ElPozo Murcia, como finalistas de la liga, son quiénes más premios individuales se disputan. Pero hay vida más allá de azulgranas y rojos.

El premio al mejor jugador está muy reñido pero creo que hay cierta ventaja. Teniendo en cuenta la excelente temporada que ha realizado Kike Boned, la liga 2011-12 tiene nombre y apellido: Sergio Lozano. El azulgrana ha sido determinante para que el cuadro catalán haya sumado 4 títulos esta temporada. Y además siendo decisivo en los momentos clave. Marcó en la prórroga en la final de liga en Murcia y repitió en las finales de Copa de España y Copa del Rey. Ha ganado la UEFA Futsal Cup y España logró la Eurocopa con un gol determinante de Lozano en la final. La trayectoria de Kike es para emmarcar, es un referente del fútbol sala y vive una segunda juventud. Pero le ha faltado los títulos (excepto con la selección). El tercero en discordia, Miguelín ha respondido con creces en su primera temporada con un grande pero Lozano y Kike están muy lejos.

El mejor portero, sin duda, ha sido Rafa Fernández. El meta de ElPozo ha recuperado su caché en Murcia tras estar a la sombra de Luis Amado en Inter. El valenciano, que empezó la temporada en el banquillo y siendo el segundo de Chico, se ha mostrado muy seguro en su parcela. Hasta el punto de ser insustituíble y olvidar completamente a Juanjo. De menos a más, Rafa explotó en el playoff por el título y sus paradas hicieron soñar a la afición de Murcia de llevarse la liga. Otro candidato es Cristian, el potero azulgrana, quién ha estado a un nivel altísimo y determinante en la Copa de España, Copa del Rey y tramo final de liga. Su ausencia en la UEFA Futsal Cup es la única nota negra de su enorme temporada. Finalmente, Cidao ha sido clave para la enorme temporada de Caja Segovia aunque un poco por debajo de Rafa y Cristian.

Del mejor cierre creo que es el más difícil. Apuesto por Ari Santos aunque creo que al final ganará Kike. El brasileño del Barça ha disputado su mejor temporada desde que juega en España. Clave en la parcela defensiva también se ha revalorizado como goleador. Los 4 títulos logrados por el Barça no se entenderían sin él. A pesar de esto, creo que este premio le caerá a Kike, por lo comentado anteriormente. El otro aspirante es Jordi Torras, el futuro capitán azulgrana. Más efectivo que brillante con el Barça, el catalán se salió con España en la Eurocopa.

El mejor ala tiene dueño: Sergio Lozano. El madrileño ha demostrado que es la referencia del Barça y de la selección en los próximos años. Matías mantiene su talento exquisito aunque ha sido irregular como su equipo. Sin duda, fue mejor la temporada pasada. Y de Miguelín, mucho mejor que Mati. El isleño ha mejorado su gran temporada en Manacor pero está un peldaño por debajo de Lozano.

Esquerdinha y Wilde -junto a Lozano- han mostrado su gran olfato goleador durante toda la temporada. Con más de 50 goles en toda la temporada, merecen dicha distinción. Aunque creo que el ex de ElPozo tendrá más fuerza que Wilde por ser el máximo golejador de Primera. En su primera temporada en un grande, mejoró y mucho, sus registros de Segovia y fue clave para su equipo. Eso sí, tras decidir su futuro lejos de Murcia, bajó su rendimiento. En cambio, Wilde ha mostrado la cara de siempre. Goleador incansable y clave para el Barça campeón. El tercero en discordia es José Carlos. El de Carnicer ha sido la referencia de Torrejón y merecería una de las dos distinciones que compite. Pero está difícil. Su triunfo, creo, es estar nominado.

El jugador revelación es el más claro de todos: Álex. El jugador de ElPozo ha sorprendido a todos (al menos a quiénes no le conocíamos) y ha dado un rendimiento espectacular. Su proyección ha sido de menos a más y en los playoff, cuando su equipo le necesitaba, apareció como un grande. Fue el máximo golejador de los playoff y alargó el sueño del equipo de Duda. Será un referente en Murcia. O ya lo es. En cambio, Batería ha brillado con intermitencia. Al ritmo de su equipo. Tiene mucha calidad pero aún la tiene que demostrar más. Con Velasco, la próxima temporada dará mucho que hablar. Y finalmente José Carlos. Su temporada ha sido de excelente pero es muy complicado superar a jugadores que con equipos grandes tiene mucho más tirón. Si ficha por un equipo con proyecto firme, será un jugador a tener en cuenta.

Al premio de mejor entrenador es el más incierto porque son tres referentes. Si se valora por trabajo, títulos y trayectoria, Marc Carmona tiene todos los números de ser considerado el mejor técnico de la temporada. Un premio que sería extensivo a la labor oculta de su segundo, Albert Canillas. Alguna ventaja tendrá Carmona de ser el 'jefe' del mejor Barça de la historia. De Duda, no lo descubriré ahora. La apuesta de rejuvenecer ElPozo le está saliendo a la perfección. Apostó por Salgado, Gréllo, Miguelín y Álex y ha sacado un rendimiento espectacular. Es de los mejores entrenadores del mundo y un estudioso de este deporte. Lo mismo que Jesús Velasco. Su paso por Segovia ha sido el trampolín a su sueño: entrenar a Inter. Con un equipo repleto de chavales -eso sí, de mucho talento- ha demostrado que es un grande de este deporte. Ya lo demostró en Italia y le espera el mayor reto.

Éste ha sido mi votación. No soy de los que me gusta asociar los éxitos colectivos a personas. Pero sin el esfuerzo individual no llegaría el triunfo colectivo. Eso sí, me gustaría que la LNFS tuviera un reconocimiento especial para dos jugadores que lo merecen todo: Javi Rodríguez y Óscar Redondo. No hay que olvidarse de los que han hecho grande este deporte en España.

1x1 #premisLNFS

La LNFS ha donat a conèixer els finalistes dels 6 premis individuals de la temporada passada al millor jugador del campionat; a les posicions de porter, tancament, ala i pivot; al jugador revelació i al millor tècnic de la campanya 2011-2012. Després del primer sondeig que van decidir els aficionats ara el torn definitiu és per als tècnics. Hi ha distincions que no generen dubtes, però per a gustos, colors. Si el meu vot tingués valor aquest seria el meu pronòstic tenint en compte els mèrits de cadascun i de cada equip. El Barça Alusport i ElPozo Murcia, com a finalistes de la lliga, són qui més premis individuals es disputen. Però hi ha vida més enllà de blaugranes i vermells.

El premi al millor jugador està molt renyit però crec que hi ha cert avantatge. Tenint en compte l'excel·lent temporada que ha realitzat Kike Boned, la lliga 2011-12 té nom i cognom: Sergio Lozano. El blaugrana ha estat determinant perquè el quadre català hagi sumat 4 títols aquesta temporada. I a més sent decisiu en els moments clau. Va marcar en la pròrroga en la final de lliga a Múrcia i va repetir en les finals de Copa d'Espanya i Copa del Rei. Ha guanyat la UEFA Futsal Cup i Espanya va aconseguir l'Eurocopa amb un gol determinant de Lozano en la final. La trajectòria de Kike és per emmarcar, és un referent del futbol sala i viu una segona joventut. Però li ha faltat els títols (excepte amb la selecció). El tercer en discòrdia, Miguelín ha respost amb escreix en la seva primera temporada amb un gran però Lozano i Kike estan molt lluny.

El millor porter, sens dubte, ha estat Rafa Fernández. El meta de ElPozo ha recuperat el seu catxet a Múrcia després d'estar a l'ombra de Luis Amado a l'Inter. El valencià, que va començar la temporada en la banqueta i sent el segon de Chico, s'ha mostrat molt segur en la seva parcel·la. Fins al punt de ser insustituíble i oblidar completament a Juanjo. De menys a més, Rafa va explotar en els playoff pel títol i les seves parades van fer somiar a l'afició de Múrcia de portar-se la lliga. Un altre candidat és Cristian, el poter blaugrana, qui ha estat a un nivell altíssim i determinant en la Copa d'Espanya, Copa del Rei i tram final de lliga. La seva absència en la UEFA Futsal Cup és l'única nota negra de la seva enorme temporada. Finalment, Cidao ha estat clau per a l'enorme temporada de Caixa Segòvia encara que una mica per sota de Rafa i Cristian.

Del millor tancament crec que és el més difícil. Aposto per Ari Santos encara que crec que al final guanyarà Kike. El brasiler del Barça ha disputat la seva millor temporada des que juga a Espanya. Clau en la parcel·la defensiva també s'ha revaloritzat com a golejador. Els 4 títols assolits pel Barça no s'entendrien sense ell. Malgrat això, crec que aquest premi li caurà a Kike, pel què he dit anteriorment. L'altre aspirant és Jordi Torras, el futur capità blaugrana. Més efectiu que brillant amb el Barça, el català es va sortir amb Espanya en l'Eurocopa.

El millor ala té amo: Sergio Lozano. El madrileny ha demostrat que és la referència del Barça i de la selecció en els propers anys. Matías manté el seu talent exquisit encara que ha estat irregular com el seu equip. Sens dubte, va ser millor la temporada passada. I de Miguelín, molt millor que Mati. L'illenc ha millorat la seva gran temporada a Manacor però està un esglaó per sota de Lozano.

Esquerdinha i Wilde -al costat de Lozano- han mostrat el seu gran olfacte golejador durant tota la temporada. Amb més de 50 gols en tota la temporada, mereixen aquesta distinció. Encara que crec que l'ex de ElPozo tindrà més força que Wilde per ser el màxim golejador de Primera. En la seva primera temporada en un gran, va millorar i molt, els seus registres de Segòvia i va ser clau per al seu equip. Això sí, després de decidir el seu futur lluny de Múrcia, va baixar el seu rendiment. En canvi, Wilde ha mostrat la cara de sempre. Golejador incansable i clau pel Barça campió. El tercer en discòrdia és José Carlos. El de Carnicer ha estat la referència de Torrejón i mereixeria una de les dues distincions que competeix. Però està difícil. El seu triomf, crec, és estar nominat.

El jugador revelació és el més clar de tots: Álex. El jugador de ElPozo ha sorprès a tots (almenys a qui no li coneixíem) i ha donat un rendiment espectacular. La seva projecció ha estat de menys a més i en els playoff, quan el seu equip li necessitava, va aparèixer com un gran. Va ser el màxim golejador dels playoff i va allargar el somni de l'equip de Dubte. Serà un referent a Múrcia. O ja ho és. En canvi, Bateria ha brillat amb intermitència. Al ritme del seu equip. Té molta qualitat però encara l'ha de demostrar més. Amb Velasco, la propera temporada en treurà molt més profit. I finalment José Carlos. La seva temporada ha estat d'excel·lent però és molt complicat superar a jugadors que amb equips grans té molt més tirada. Si fitxa per un equip amb projecte ferm, serà un jugador a tenir en compte.

Al premi de millor entrenador és el més incert perquè són tres referents. Si es valora per treball, títols i trajectòria, Marc Carmona té tots els números per ser considerat el millor tècnic de la temporada. Un premi que seria extensiu a la labor oculta del seu segon, Albert Canillas. Algun avantatge tindrà Carmona de ser el 'cap' del millor Barça de la història. De Duda, no ho descobriré ara. L'aposta de rejovenir ElPozo li està sortint a la perfecció. Va jugar-se-la amb Salgado, Gréllo, Miguelín i Álex i ha tret un rendiment espectacular. És dels millors entrenadors del món i un estudiós d'aquest esport. El mateix que Jesús Velasco. El seu pas per Segòvia ha estat el trampolí al seu somni: entrenar a Inter. Amb un equip farçit de xavals -això sí, de molt talent- ha demostrat que és un gran d'aquest esport. Ja ho va demostrar a Itàlia i li espera el major repte.

Aquest ha estat la meva votació. No sóc dels quals m'agrada associar els èxits col·lectius a persones. Però sense l'esforç individual no arribaria el triomf col·lectiu. Això sí, m'agradaria que la LNFS tingués un reconeixement especial per a dos jugadors que ho mereixen tot: Javi Rodríguez i Óscar Redondo. No ens podem oblidar dels que han fet gran aquest esport a Espanya.
.

dissabte, 14 de juliol del 2012

Gladiador PC

Si hi ha un jugador brasiler que m'ha fet estimar el futbol sala no tinc cap dubte que Luiz Cláudio Costa 'PC' té un lloc de privilegi. Vaig tenir la sort de compartir cinc temporades a Martorell en la seva arribada a la LNFS i, després, quatre campanyes més al FC Barcelona. PC és d'aquells jugadors de raça, de pit i collons i d'estima a la seva feina. El seu savouir fair i el seu lideratge l'han dut a ser un jugador de referència, tot i que li han faltat els títols en el seu palmarès. Ara, a punt de fer 38 anys, ha acceptat un nou repte: jugarà a la Lazio. El gladiador defensarà la ciutat de Roma. El fitxatge l'ha anunciat el web calcioa5anteprima.com (la referència del futbol sala a Itàlia).

Que PC continuï jugant demostra la passió que el brasiler nascut a Rio té per aquest esport. Un jugador que va aterrar a Martorell l'estiu de 2001, d'això ja en fa 11 anys de la mà de Padú. PC, que va arribar de rebot perquè la primera opció era una altra, es va reivindicar des del primer dia. No és un jugador que passa desapercebut. El seu sobrenom 'PC' (que significa capgròs al Brasil) no només s'entén pel seu físic sinó per la seva manera de ser. Guanyador innat, treballador incansable i d'aquells jugadors que es deixen la pell a la pista.

PC, juntament a una colla de jugadors de primer nivell, van situar Martorell com a sotscampió de lliga aquella primera temporada. Només l'Inter liderats per dos joves (Schumacher i Marquinhos) van impedir el somni de la lliga. Recordo, encara, la capacitat del brasiler per aixecar un partit. Alçava els braços amb una mirada de complicitat als aficionats. Era el moment de posar-se l'equip a l'esquena. Era l'instant de guanyar el partit. Amb la marxa de Miró i Padú, PC va seguir una temporada més sota les ordres de Julià Naranjo. Un any molt difícil però amb l'arribada de Fernandao a Martorell, la temporada va ser envejable.

El somni de PC, però era el Barça. Marc Carmona tenia molt clar que, a més de Javi Rodríguez, el jugador clau per apuntalar l'eix de la defensa era PC. Per això el brasiler va haver de jugar una temporada d'impàs a Lugo. L'estiu de 2007, Luiz Cláudio es converteix en jugador blaugrana. El projecte de Carmona per convertir un Barça campió ve de lluny. I el tècnic de Sarrià sabia que PC havia de ser un jugador indiscutible. I ho va ser.

El brasiler va picar pedra per aixecar el projecte i així va ser. Però el somni a Can Barça no ha estat complert. PC va marxar abans d'hora i no va poder assaborir, com a jugador, dels dos últims anys d'èxits. La transformació de la secció del Barça no s'entén sense jugadors com PC. Ell no ha aixecat cap dels últims 8 títols, però una part dels èxits també són del brasiler (com d'una colla de jugadors que en el seu dia van apostar pel Barça quan encara ningú ho tenia massa clar).

De Barcelona a Pescara on hi ha jugat dues temporades. Quan semblava que s'acomiadaria del futbol sala (ell ha reconegut en més d'una ocasió que era la seva última temporada), el Lazio -que està rebentant el mercat a Itàlia- l'ha fitxat juntament amb Bácaro i Foglia. L'equip romà vol ser l'alternativa a la Luparense i el Marca Futsal. I PC, als 38 anys, seguirà fent tant bé allò que sap fer: jugar al futbol sala. El gladiador vol més. Doncs, més.

Gladiador PC

Si hay un jugador brasileño que me ha hecho querer el fútbol sala no tengo ninguna duda que Luiz Cláudio Costa 'PC' tiene un lugar de privilegio. Tuve la suerte de compartir cinco temporadas en Martorell en su llegada en la LNFS y, más tarde, cuatro campañas más en el FC Barcelona. PC es de aquellos jugadores de raza, de esfuerzo y pasión por su trabajo. Su savouir fair y su liderazgo le han llevado a ser un jugador de referencia, a pesar de que le han faltado los títulos en su palmarés. Ahora, a punto de cumplir 38 años, ha aceptado un nuevo reto: jugará en la Lazio. El gladiador defenderá la ciudad de Roma. El fichaje lo ha anunciado la web calcioa5anteprima.com (la referencia del fútbol sala en Italia).

Que PC continúe jugando demuestra la pasión que el brasileño nacido en Río tiene por este deporte. Un jugador que aterrizó en Martorell el verano de 2001, de esto ya hace 11 años de la mano de Padú. PC, que llegó de rechazo porque la primera opción era otra, se reivindicó desde el primer día. No es un jugador que pasa desapercibido. Su apodo 'PC' (que significa cabeza grande en Brasil) no sólo se entiende por su físico sino por su manera de ser. Ganador innato, trabajador incansable y de aquellos jugadores que se dejan la piel en la pista.

PC, juntamente a un grupo de jugadores de primer nivel, situaron Martorell como subcampeón liguero aquella primera temporada. Sólo aquel Inter liderado por dos jóvenes recién llegados de Brasil (Schumacher y Marquinhos) impidieron el sueño de la liga. Recuerdo, todavía, la capacidad del brasileño para levantar un partido. Levantaba los brazos con una mirada de complicidad a los aficionados. Era el momento de ponerse el equipo a las espaldas. Era el instante de ganar el partido. Con la marcha de Miró y Padú, PC siguió una temporada más bajo las órdenes de Julià Naranjo. Un año muy difícil pero con la llegada de Fernandao en Martorell, la temporada fue envidiable.

El sueño de PC, pero era el Barça. Marc Carmona tenía muy claro que, además de Javi Rodríguez, el jugador clave por apuntalar el eje de la defensa era PC. Por eso el brasileño tuvo que jugar una temporada de impaso en Lugo. El verano de 2007, Luiz Cláudio se viste de azulgrana. El proyecto de Carmona para convertir un Barça campeón viene de lejos. Y el técnico de Sarriá sabía que PC tenía que ser un jugador indiscutible. Y lo fue.

El brasileño picó piedra para levantar el proyecto y así fue. Pero el sueño en Can Barça no ha sido cumplido. PC marchó antes de tiempo y no pudo saborear, como jugador, de los dos últimos años de éxitos. La transformación de la sección del Barça no se entiende sin jugadores como PC. Él no ha levantado ninguno de los últimos 8 títulos, pero una parte de los éxitos también son del brasileño (cómo de un grupo de jugadores que en su día apostaron por el Barça cuando todavía nadie lo tenía demasiado claro).

De Barcelona a Pescara donde ha jugado dos temporadas. Cuando parecía que se despediría del fútbol sala (él ha reconocido en más de una ocasión que era su última temporada), el Lazio -que está reventando el mercado en Italia- le ha fichado junto con Bácaro y Foglia, la estrella del fútbol sala italiano. El equipo romano quiere ser la alternativa a la Luparense y a Marca Futsal. Y PC, a los 38 años, seguirá haciendo tan bien aquello que sabe hacer: jugar al fútbol sala. El gladiador quiere más. Pues, más.

dijous, 12 de juliol del 2012

Traje a medida a Pato

José Lucas Mena 'Pato' tiene su reto más bonito: Ribera Navarra, el equipo que está animando una pretemporada con pocos fichajes de altura. La 'revolución de Tudela' está liderada por José Luis Ruiz y Samuel Pozos. Ellos son los responsables de poner las bases de un equipo que, a medio plazo, tiene que aspirar a algo más que la permanencia, cómo hizo la temporada de su debut en la élite. La apuesta de Ribera ha sido Pato. Tras 9 años en Manacor logrando dos ascensos en la máxima categoría y situando las Islas Baleares en el mapa del fútbol sala, el técnico tiene un proyecto ambicioso pero, a la vez, provoca respeto.

Tudela ha lanzado la casa por la ventana y ha castrado más de media plantilla de la temporada pasada (con técnico incluido) para empezar una nueva etapa ilusionante. En tres temporadas, Ribera Navarra ha pasado de jugar en Segunda a convertirse en uno de los equipos que se tendrán en cuenta la próxima temporada. Mientras el resto de clubes -excepto Barça, ElPozo e Inter- sufren gravemente la crisis y ajustan al máximo el presupuesto, Ribera se ha convertido en un equipo a tener en cuenta a la liga. De modesto a aspirante (al menos a pisar territorio playoff).

A Pato le han hecho un traje a medida. La dupla Ruiz-Pozos no se están de nada y ya han fichado con visión de presente y de futuro. Ribera Navarra cuenta con 4 caras nuevas: Rubi, Palmas, David y Nano Modrego. Jóvenes pero con mucha experiencia que aportarán su granito de arena a un equipo nuevo. Y todavía falta alguna pieza más. Pero Tudela que se llene de paciencia. El equipo se tiene que conjuntar y coger sinergias que lo lleven por el camino deseado. Y esto quiere decir tiempo. Un concepto que muchos clubes les desorienta. El aviso queda aquí. Si hay paciencia, llegarán los éxitos.

A pesar de que las caras nuevas siempre hipnotizan al resto, que nadie se olvide de los Prieto, Molina, Andresito, Jonathan o Carlos Anós, los culpables de la permanencia en el debut en la élite. Un apunte: en la vida hay que ser agradecido y hace falta que Ribera Navarra no se olvide del entrenador quién cumplió el sueño del ascenso a Primera y la salvación, en dos temporadas. El nombre de Víctor Acosta debe de estar presente en la historia del club navarro.

El reto de la nueva temporada es precioso. En Tudela ya se respira ambiente de fútbol sala por los cuatro costados y el Municipal Elola se engalanará para vivir grandes partidos. La liga se puede decidir en escenarios como éste. A Pato no le da miedo el nuevo proyecto de Ribera Navarra. A los 45 años se ve capacitado de dar un salto adelante en su carrera como entrenador. Lo ha demostrado en Manacor, donde con un presupuesto ajustado hizo pequeño el Palma Arena. Hasta el punto que ElPozo Murcia ha 'pescado' medio equipo balear en dos veranos: Gréllo y Miguelín (2011) y José Ruiz y Paulinho (2012).

Pato lo tiene todo para triunfar: valiente, trabajador y estratega. El hecho de haber firmado por una sola temporada demuestra su inteligencia. Así tendrían que ser todos los contratos. En un año, la exigencia será grande porque la inversión es fuerte. Dentro de 11 meses se podrá valorar el trabajo hecho y, si es bueno, la renovación está asegurada. Firmar por más años podría llevar a un acomodo innecesario por parte de todos. Con este equipo, Tudela estará de fiesta mayor todo el año.

Trajo a mida a Pato

José Lucas Mena 'Pato' té davant seu el repte més bonic: el Ribera Navarra, l'equip que està engrescant una pretemporada amb pocs fitxatges de renom. La 'revolució de Tudela' està liderada per José Luis Ruiz i Samuel Pozos. Ells són els responsables de posar les bases d'un equip que, a mitjà termini, ha d'aspirar a alguna cosa més que la permanència, com ha fet en la temporada del seu debut a l'elit. L'aposta de Ribera ha estat Pato. Després de 9 anys a Manacor assolint dos ascensos a la màxima categoria i situant les Illes Balears al mapa del futbol sala, el tècnic té un projecte ambiciós però, a la vegada, que provoca respecte.

Tudela ha llançat la casa per la finestra i ha defenestrat més de mitja plantilla de la temporada passada (amb tècnic inclòs) per començar una nova etapa il·lusionant. En tres temporades, Ribera Navarra ha passat de jugar a Segona a convertir-se en un dels equips que es tindran en compte la propera temporada. Mentre la resta de clubs -excepte Barça, ElPozo i Inter- pateixen greument la crisi i ajusten al màxim el pressupost, Ribera s'ha convertit en un equip a tenir en compte a la lliga. De modest a aspirant (almenys a trepitjar territori playoff).

A Pato li han fet un trajo a mida. La dupla Ruiz-Pozos no s'estan de res i ja han fitxat amb visió de present i de futur. Ribera Navarra compta amb 4 cares noves: Rubi, Palmas, David y Nano Modrego. Joves però amb molta experiència que aportaran el seu granet de sorra a un equip nou. I encara falta alguna peça més. A Tudela, però, que tothom s'ompli de paciència. L'equip s'ha de conjuntar i agafar sinèrgies que el portin a agafar el camí correcte. I això vol dir temps. Un concepte que molts clubs els neguiteja. L'avís queda aquí.

Tot i que les cares noves sempre hipnotitzen la resta, que ningú s'oblidi dels Prieto, Molina, Andresito, Jonathan o Carlos Anós, els culpables de la permanència en el debut a l'elit. Ara bé, a la vida s'ha de ser agraït i cal que Ribera Navarra no s'oblidi de l'entrenador qui va complir el somni de l'ascens a Primera i la salvació, en dues temporades. El nom de Víctor Acosta ha de ser present en la història del club navarrès.

El repte de la nova temporada és preciós. A Tudela ja es respira ambient de futbol sala pels quatre costats i el Municipal Elola s'engalanarà per viure grans partits. La lliga es pot decidir en escenaris com aquests. A Pato no li fa por el nou projecte de Ribera Navarra. Als 45 anys es veu capacitat de fer un salt endavant en la seva carrera com a entrenador. Ho ha demostrat a Manacor, on amb un pressupost ajustat va fer petit el Palma Arena. Fins al punt que ElPozo Múrcia ha 'pescat' mig equip de Ses Illes en dos estius: Gréllo i Miguelín (2011) i José Ruiz i Paulinho (2012).

Pato ho té tot: valent, treballador i estratega. Però haver signat per una sola temporada demostra la seva intel·ligència. Així haurien de ser tots els contractes. En un any, l'exigència serà gran perquè la inversió és forta. D'aquí a 11 mesos es podrà valorar la feina feta i, si és bona, la renovació està assegurada. Signar per més anys podria dur a una acomodament innecessari per part de tots. Amb aquest equip, Tudela estarà de festa major tot l'any.

dimecres, 11 de juliol del 2012

Cábalas por el calendario

La LNFS ya tiene lista la Asamblea General que se hará mañana en Madrid. Javier Lozano, quién presume de presidir la mejor liga del mundo, ha tenido que trabajar a destajo para afrontar, según él mismo, "la temporada más difícil". Tras unas semanas intensas, la máxima institución estatal de fútbol sala pondrá sobre la mesa muchas novedades. Una será la reducción de equipos de Primera División (de 16 a 14) con las renuncias de Carnicer, Talavera, Martorell y Granada.

La otra será confirmar qué equipos jugarán, finalmente, en Segunda División y qué clubes renuncian (el caso más sonado es Manzanares, que ha estado a un paso de subir a Primera División y a finales de mes el club se disolverá). Una oferta que se ha hecho extensiva a muchos equipos de categorías inferiores (mayoritariamente de Segunda B) y que ciudades como Peñíscola han aceptado el reto de dar el salto a la élite. U otros como el Playas a quién lo han 'repescado' para seguir, un año más, en Segunda.

Una asamblea donde los clubes llegan con el agua al cuello, afectados por la crisis y la pérdida de la mayoría de patrocinios. Hay un sector que no ve con buenos ojos que haya clubes que no hayan renunciado a Primera División a pesar de tener una deuda seria con sus plantillas. La sombra pesa en Puertollano pero hay otros clubes que tienen cuentas pendientes. La LNFS, pero, vigilará de cerca estos casos durante toda la temporada.

Además de las renuncias y las nuevas incorporaciones, la asamblea presentará, si no hay ningún cambio de última hora, un calendario marcado por el Mundial. Y lo haría con una gran sorpresa: la liga en Primera División empezaría el 22 de septiembre, una semana más tarde de lo previsto. La LNFS ha tenido que elaborar un calendario teniendo en cuenta los compromisos de la selección española por la disputa del Mundial y las renuncias con menos equipos. Así, 'La Roja' de Venancio jugará dos amistosos en agosto en plena pretemporada. Los equipos, que empiezan a trabajar a principios de agosto, tendrán 6 semanas para hacer la preparación antes del arranque de la competición. Excepto, Barça, ElPozo, Inter y Lobelle, que disputarán la Supercopa de España.

Primera División empezaría el 22 de septiembre y se disputarían 4 jornadas ligueras antes del parón por la disputa del Mundial. El 15 de octubre es la fecha en qué Venancio quiere iniciar la carrera hacia el título más deseado. La competición se parará hasta mediados de noviembre y la primera vuelta acabaría a principios del mes de febrero. La fase regular terminaría el mes de mayo y después se jugarían los playoff. Con menos equipos, ya no habrá jornadas entre semana. En cambio, la Segunda División es previsto que sea el preámbulo de Primera y empezaría el 15 de septiembre, una semana antes.

La asamblea promete. La crisis está rasgando el fútbol sala. Menos equipos y menos dinero. El esfuerzo tendrá que ser titánico para resistir estos años de penuria tras la época de vacas grasas.

Càbales pel calendari

La LNFS ja té a punt l'Assamblea General que farà demà a Madrid. Javier Lozano, qui presumeix de presidir la millor lliga del món, ha hagut de fer mans i mànigues per afrontar, segons ell mateix, com "la temporada més difícil". Després d'unes setmanes de corredisses, la màxima institució estatal posarà sobre la taula moltes novetats. Una serà la reducció d'equips de Primera Divisió (de 16 a 14) amb les renúncies de Carnicer, Talavera, Martorell i Granada. L'altra serà confirmar quins equips jugaran, finalment, a Segona Divisió i quins clubs hi renuncien (el cas més sonat és Manzanares, qui ha estat a pas de pujar a Primera Divisió i a finals de mes el club es disoldrà). Una oferta que s'ha fet extensiva a molts equips de categories inferiors (majoritàriment de Segona B) i que ciutats com Peñíscola han acceptat el repte de fer el salt a l'elit. O d'altres com el Playas qui l'han 'repescat' per seguir, un any més, a Segona.

Una assamblea on els clubs arriben amb l'aigua al coll, afectats per la crisi i la pèrdua de la majoria de patrocinis. Hi ha un sector que no veu amb bons ulls que hi hagi clubs que no hagin renunciat a Primera Divisió tot i tenir un deute gros amb les seves plantilles. L'ombra pesa a Puertollano però hi ha altres clubs que tenen comptes pendents. La LNFS, però, vigilarà d'aprop aquests casos durant tota la temporada.

A banda de les renúncies i les noves incorporacions (cap a Primera), l'assamblea presentarà, si no hi ha cap canvi d'última hora, un calendari marcat pel Mundial. I es presentaria amb una gran sorpresa: la lliga a Primera Divisió començaria el 22 de setembre, una setmana més tard del previst. La LNFS ha hagut d'elaborar un calendari tenint en compte els compromisos de la selecció espanyola per la disputa del Mundial. Així, 'La Roja' de Venancio jugarà dos amistosos a l'agost en plena pretemporada. Els equips, que comencen a treballar a principis d'agost, tindran 6 setmanes per fer la preparació. Excepte, Barça, ElPozo, Inter y Lobelle, que disputaran la Supercopa d'Espanya.


Primera Divisió començaria el 22 de setembre i es disputarien 4 jornades de lliga abans de l'aturada per la disputa del Mundial. El 15 d'octubre és la data en què Venancio vol iniciar la cursa cap al títol més preuat. La competició s'aturarà fins a mitjans de novembre i la primera volta acabaria a principis del mes de febrer. La fase regular acabaria el mes de maig i després es jugarien els playoff. Amb menys equips, ja no hi haurà jornades entre setmana. En canvi, la Segona Divisió és previst que sigui el preàmbul de Primera i començaria el 15 de setembre, una setmana abans.


L'Assamblea promet. La crisi està esquinçant el futbol sala. Menys equips i menys diners. L'esforç haurà de ser titànic per resistir aquests anys de penúria un cop s'ha acabat l'època de vaques grasses.

dimarts, 10 de juliol del 2012

Dani Salgado y la ilusión

Dani Salgado vuelve a casa. Santa Coloma de Gramenet acoge a uno de sus hijos pródigos para enderezar el vuelo de un club que ha jugado demasiado en fuego en las últimas temporadas con el fantasma del descenso. El carisma de Salgado tiene que ser el punto de inflexión para levantar el ánimo de una afición decaída y que espera recuperar su mejor versión. A Dani no le asustan los retos. No luchará por ganar la liga, pero sí que tiene que ser el líder de un Marfil que debe pisar, otra vez, territorio de playoff por el título. Vuelve Salgado y la ilusión en el Jacint Verdaguer.

Nadie cuestiona que Santa Coloma es la ciudad por excelencia del fútbol sala en Catalunya. Incluso, es una de las plazas de España -con el permiso de Segovia- donde se trabaja mejor la base. Y Dani Salgado es un producto hecho en Santa Coloma. Un jugador especial que contiene todos los ingredientes que llevan el ADN colomense: sangre, pasión, astucia y genialidad. Niños criados por las calles de una ciudad integradora. De allí aparecieron los Ñeco, Javi Rodríguez, Jordi Sánchez o Óscar Redondo, pero la lista es larga. Muy larga.

Pero que nadie se engañe a Santa Coloma. No se puede reivindicar a los cuatro vientos la apuesta por la cantera cuando el peso del equipo se ha hecho con jugadores fichados de otros clubes que no han rendido al nivel que se esperaba. Marcos Vara, Geison, Rafa López o Hugo Sánchez (pretendido, ahora, por Burela) son cuatro ejemplos claros. O de Sergio Mullor, quién no va cuajó dentro del vestuario y se le perdió la confianza en una segunda vuelta para olvidar. Ellos representan un toque de atención a la gestión deportiva de Marfil con quién ahora ha apostado fuerte por un jugador de los que no fallan nunca. Un seguro de vida: Dani Salgado.

Es cierto que hay que agradecer a Vicente Garcia que siga retroalimentando su pasión por el fútbol sala año tras año. Es de aquellos a quién algún día el Ayuntamiento de Santa Coloma debería plantearse la posibilidad de hacerle, como mínimo, un homenaje o dedicarle una calle. Su ilusión y, no nos engañemos, su dinero se traducen en aportar unos valores a la ciudad y a situarla en el mapa a nivel deportivo. Pero para no perder a Garcia hay que acertar en la política de fichajes. Y ésta es una tarea que recae en la gestión deportiva.

Marfil Santa Coloma quiere empezar de cero con Dani Salgado y olvidar, sobretodo, el calvario y las desazones de los últimos años. Ojalá el 'pitbull' muerda más que nunca y transmita aquello que aprendió cuando él era un cachorro, de Óscar Redondo. Quién lo iba que decir. El discípulo sustituye al maestro. Pero el discípulo se ha hecho mayor. Vuelve a Santa Coloma con dos hijos bajo el brazo para iniciar una etapa personal y profesional donde el reto será su liderazgo.

En Murcia sólo le han faltado los títulos. Lo ha impedido encontrarse ante el mejor Barça de la historia. Pero ha dejado sello en la Región. Ha hecho una gran temporada y una final para sacarse el sombrero. Pero nada de nuevo. Así es Dani Salgado. Un fenómeno. De aquellos capaces de levantarte del asiento. Martorell, Benicarló y Murcia. Pero nada como casa. El orgullo colomense está cotizando al alza con Salgado.

El lema 'Juntos con ilusión' tiene fuerza. Y tiene una segunda lectura. La ilusión que despierta la llegada de Dani Salgado es enorme. Sí, pero en el proyecto de Marfil hay de remar todo el mundo. Del primero al último. Salgado es uno. Y el lema dice 'Juntos', que quiere decir todos. Dentro y fuera de la pista. Ojalá el Jacint Verdaguer recupere su mejor versión y vuelva a ser una pista inexpugnable. Una plaza donde se tiene que sudar de lo lindo para ganar. Un lugar diferente al resto. Propio del ADN de Santa Coloma. Al estilo García.

Con Dani Salgado la fiesta está asegurada. Pues que empiece ya!

Dani Salgado i la il·lusió

Dani Salgado torna a casa. Santa Coloma de Gramenet acull a un dels seus fills pròdigs per reedreçar el vol d'un club que ha jugat massa en foc en les últimes temporades amb el fantasma del descens. El carisma de Salgado ha de ser un punt d'inflexió per aixecar l'ànim d'una afició que espera recuperar la seva millor versió. A Dani no l'espanten els reptes. No lluitarà per guanyar la lliga, però sí que ha de ser el líder d'un Marfil que ha de tornar a trepitjar el territori de playoff pel títol. Torna Salgado i la il·lusió al Jacint Verdaguer.

Ningú qüestiona que Santa Coloma és la ciutat per excel·lència del futbol sala a Catalunya. Fins i tot, és una de les places de l'estat espanyol -amb el permís de Segòvia- on es treballa millor la base. I Dani Salgado és un producte fet a Santa Coloma. Un jugador especial que conté tots els ingredients que porten en l'ADN colomenc: sang, passió, astúcia i genialitat. Nens criats pels carrers d'una ciutat integradora. D'allà han aparegut els Ñeco, Javi Rodríguez, Jordi Sánchez o Óscar Redondo, però la llista és llarga. Molt llarga.

Però que ningú s'enganyi a Santa Coloma. No es pot reivindicar als quatre vents l'aposta per la cantera quan el pes de l'equip s'ha fet amb jugadors fitxats d'altres clubs que no han rendit al nivell que s'esperava. Marcos Vara, Geison, Rafa López o Hugo Sánchez (pretès, ara, per Burela) són quatre exemples clars. O de Sergio Mullor, qui no va quatllar dins el vestidor i se li va perdre la confiança en una segona volta per oblidar. Ells representen un toc d'atenció a la gestió esportiva de Marfil amb qui ara ha apostat fort per un jugador dels que no fallen mai. Una assegurança: Dani Salgado.

És cert que cal agraïr a Vicenç Garcia que segueixi retroalimentant la seva passió pel futbol sala. És d'aquells a qui algun dia l'Ajuntament de Santa Coloma hauria de plantejar-se la possibilitat de fer-li, com a mínim, un homenatge o dedicar-li un carrer. La seva il·lusió i, no ens engayem, els seus diners es tradueixen en aportar uns valors a la ciutat i a situar-la en el mapa a nivell esportiu. Però per no perdre a Garcia cal encertar en la política de fitxatges. I aquesta és una tasca que recau en la gestió esportiva.

Marfil Santa Coloma vol començar de zero amb Dani Salgado i oblidar, sobretot, el calvari i els neguits dels últims anys. Tant debò el 'pitbull' mossegui més que mai i transmeti allò que va aprendre quan ell era un cadell, d'Óscar Redondo. Qui ho havia de dir. El deixeble substitueix el mestre. Però el deixeble s'ha fet gran. Torna a Santa Coloma amb dos fills sota el braç per iniciar una etapa on el repte serà el seu lideratge.

A Múrcia només li ha faltat els títols. Li ha impedit trobar-se amb el millor Barça de la història. Però ha deixat emprempta. Ha fet una gran temporada i una final per treure's el barret. Però res de nou. Així és Dani Salgado. Un fenòmen. D'aquells capaços d'aixecar-te del seient. Martorell, Benicarló i Múrcia. Però res com a casa. L'orgull colomenc està cotitzant a l'alça amb Salgado.

El lema 'Junts amb il·lusió' té força. I té una segona lectura. La il·lusió que desperta l'arribada de Dani Salgado és enorme. Sí, però en el projecte de Marfil hi ha de remar tothom. Del primer a l'últim. Salgado és un. I el lema diu 'Junts', que vol dir tots. A dins i fora de la pista. Tant debò el Jacint Verdaguer recuperi la seva millor versió i torni a ser una pista inexpugnable. Una plaça on s'ha de suar de valent per guanyar. Un lloc diferent a la resta. Propi de l'ADN de Santa Coloma. A l'estil Garcia.

Amb Dani Salgado la festa està assegurada. Doncs que comenci!


dilluns, 9 de juliol del 2012

Foglia se queda en Italia

El culebrón Adriano Foglia se ha terminado. La estrella italiana se había convertido en uno de los jugadores más deseados del mercado europeo de fútbol sala de este verano. Y Foglia, quién había renunciado a seguir en su actual equipo -Marca Futsal- ha fichado por la Lazio. El italiano, que era pretendido por muchos clubes europeos, entre otros, ElPozo Murcia ha cerrado así las puertas a su salida del Calcio a 5. Su presencia en la liga española hubiera sido un aliciente más para reforzarla aún más en el panorama continental. Mientras ElPozo tendrá que seguir buscando alternativas con la ausencia de su referente ofensivo, Esquerdinha, que se ha ido al fútbol sala ruso. El anuncio lo ha dado el periodista italiano Pietro Santercole, en la web www.calcioa5anteprima.com.

A pesar de que, hoy mismo, 'La Verdad de Murcia' anunciaba que el acuerdo entre ElPozo y el jugador estaba cerrado, la Lazio se ha aniticipado contra todo pronóstico y ha fichado al crack italiano. Foglia, que es internacional con Italia, fue el máximo goleador de la liga de su país con 29 goles. Un premio que comparte con el catalán Héctor Albadalejo, exjugador de Marfil Santa Coloma. Desde que se conoció la marcha de Esquerdinha al fútbol sala ruso, ElPozo fijó todos sus esfuerzos en la incorporación de Foglia.

Con el fichage por la Lazio, el equipo murciano tendrá que buscar otra alternativa consistente para disponer de un golejador de primer nivel para afrontar con garantías la próxima temporada donde tendrá 5 títulos a su alcance. Otros equipos de potencial europeo -que disputarán la UEFA Futsal Cup- también suspiraban con la incorporación de Foglia, pero ha sido la Lazio quién se ha llevado al jugador. A Foglia se unen Bácaro (ex de ElPozo), Ippoliti y Marcio Forte. Cuatro jugadores de primer nivel que convertirán la Lazio en uno de los candidatos en la lucha por la liga italiana. Una competición que tendrá más presencia de jugadores de la LNFS que nunca.

El mercado de verano promete emociones fuertes. Sobretodo en Murcia. ElPozo, quien tiene casi fichado a Borja Blanco (Caja Segovia), le falta una pieza clave por la próxima temporada. Las negociaciones se intensificarán a partir de ahora para contar con el mejor refuerzo posible para hacer olvidar a Esquerdinha. Quién será el sustituto?

Foglia es queda a Itàlia

El culebrot Adriano Foglia s'ha acabat. L'estrella s'havia convertit en un dels jugadors més desitjats del mercat europeu de futbol sala d'aquest estiu. I Foglia, qui havia renunciat a seguir en el seu actual equip, el Marca Futsal, ha fitxat per la Lazio. L'italià, que era pretès per molts clubs europeus, entre d'altres, ElPozo Múrcia ha tancat així les portes a la seva sortida del Calcio a 5. La seva presència a la lliga espanyola hagués estat un alicient més. ElPozo haurà de seguir buscant alternatives a l'absència del seu referent ofensiu, Esquerdinha, que ha marxat al futbol sala rus. L'anunci l'ha fet el periodista italià Pietro Santercole, al web www.calcioa5anteprima.com.

Tot i que, avui mateix, 'La Verdad de Murcia' anunciava que l'acord entre ElPozo i el jugador estava tancat, la Lazio s'ha aniticipat contra tot pronòstic i ha fitxat el crack italià. Foglia, que és internacional amb Itàlia, va ser el màxim golejador de la lliga del seu país amb 29 gols. Un premi que comparteix amb el català Héctor Albadalejo, exjugador de Marfil Santa Coloma. Des que es va saber la marxa d'Esquerdinha al futbol sala rus, ElPozo va fixar tots els seus esforços en la incorporació de Foglia.

Amb el fixatge per la Lazio, l'equip murcià haurà de buscar una altra alternativa consistent per disposar d'un artiller de primer nivell per afrontar amb garanties la propera temporada en què es jugarà 5 títols. Altres equips de potencial europeu -que disputaran la UEFA Futsal Cup- també sospiraven amb la incorporació de Foglia, però ha estat la Lazio qui s'ha endut el jugador. A Foglia s'uneixen Bácaro (l'ex del Pozo), Ippoliti i Marcio Forte. Quatre jugadors de primer nivell que convertiran la Lazio en un dels candidats en la lluita per la lliga italiana. Una competició que tindrà més presència de jugadors de la LNFS que mai.

El mercat d'estiu promet emocions fortes. Sobretot a Múrcia. ElPozo, qui té gairebé fitxat a Borja Blanco (Caja Segòvia), li falta una peça clau per la propera temporada. Les negociacions s'intensificaran a partir d'ara per comptar amb el millor reforç possible per fer oblidar a Esquerdinha. Qui serà el substitut?


divendres, 6 de juliol del 2012

Capitán Torras

Con la marcha de Javi Rodríguez, el brazalete de capitán del Barça Alusport busca un nuevo propietario. Pero parece que no habrá debate posible y el relevo está sellado antes de empezar la próxima temporada. Jordi Torras, quién era la mano derecha de Rodríguez como segundo capitán del equipo, subirá el último peldaño para convertirse en el nuevo líder del campeón. Lo será por méritos propios y por los galones que tiene dentro del club y el vestuario. Conoce como nadie la casa y tiene el perfil más indicado para colgarse la 'Senyera' en el brazo. Torras es quién mejor representa el ADN azulgrana. Ejemplar y sensato es quién mejor escenifica los valores que transmite el Barça.

El vestuario azulgrana busca un nuevo referente. Y Torras, quién ha ejercitado codo a codo junto a Rodríguez como segundo capitán, cumple todos los requisitos. Su trayectoria en Can Barça es un factor determinante. Se vistió de azulgrana en el equipo cadete procedente del FS Palma de Cervelló. Debutó en el primer equipo del Barça con tan sólo 16 años y estuvo 7 temporadas. Una primera etapa difícil donde la sección era semiprofesional y se sufrieron dos descensos a Segunda División.

El potencial de Torras quedaba corto en aquel Barça sin proyecto. Y marchó para volver. Primero en dos equipos diseñados a golpe de talonario: Miró Martorell y Polaris World Cartagena. El reconocimiento le llegó en el InterMovistar (exBoomerang) donde lo ganó absolutamente todo y se hizo un hueco en la selección española que no ha perdido. Su regreso en el Barça era cuestión de tiempo. Y el hijo pródigo llegó para ganar títulos y hacer realidad el sueño.

Torras, quién sabe mejor que nadie, que pasa por las tripas del Palau cogerá el relevo de Javi Rodríguez. Un mito a quién en estos años que han coincidido en el vestuario ha enseñado a la perfección como debe actuar un capitán. Si Javi se merece que se le cuelgue la camiseta en el Palau eternamente por todo lo que representa para el fútbol sala a nivel mundial y para ser quién ha liderado la transformación del Barça campeón, Torras también tendría muchos números por todo lo que representa para el fútbol sala en Can Barça.

Pero lo más importante no son los homenajes sino las personas. Y Torras tiene el perfil idóneo para liderar el motor humano del vestuario. Es quién mejor lo representa y quién puede marcar el camino de los Lin, Lozano y Aicardo. Fernandao, que hasta ahora era el tercer capitán, subirá un peldaño más. Sólo faltará elegir el tercero, si ya no está decidido (apostaría por...). A Torras sólo le queda cumplir un sueño: levantar un título como capitán con la camiseta del Barça. Él ya ha expresado su ilusión por enfundarse el brazalete. Sólo falta la confirmación del club para oficilizar el relevo lógico y natural.

Capità Torras

Amb la marxa de Javi Rodríguez, el braçalet de capità del Barça Alusport busca un nou propietari. Però sembla que no hi haurà debat possible i el relleu està segellat abans de començar la propera temporada. Jordi Torras, qui era la mà dreta de Rodríguez com a segon capità de l'equip, pujarà l'últim esglaó per convertir-se en el nou líder del nou campió. Ho serà per mèrits propis i pels galons que té dins al vestidor. Coneix com ningú la casa i té el perfil més indicat per penjar-se la senyera al braç. Torras és qui millor representa l'ADN blaugrana. Exemplar i assenyat és qui millor escenifica els valors que transmet el Barça.

El vestidor blaugrana busca un nou referent. I Torras, qui ha estat colze a colze amb Rodríguez com a segon capità, compleix tots els requisits. La seva trajectòria a Can Barça és un factor determinant. Va vestir-se de blaugrana a l'equip cadet procedent del FS Palma de Cervelló. Va debutar al primer equip del Barça amb només 16 anys i va estar-s'hi 7 temporades. Una primera etapa difícil on la secció era semiprofessional i on es van patir dos descensos a Segona Divisió.

El potencial de Torras quedava curt en aquell Barça sense projecte. I va marxar per tornar. Primer en dos equips fets a cop de talonari: Miró Martorell i Polaris World Cartagena. El reconeixement li va arribar a Inter on ho va guanyar absolutament tot i es va fer un lloc a la selecció espanyola que no ha perdut. El seu retorn al Barça era qüestió de temps. I el fill pròdig va arribar per guanyar títols i fer realitat el somni.

Torras, qui sap millor que ningú, què passa pels budells del Palau agafarà el relleu de Javi Rodríguez. Un mite a qui en aquests anys que han coincidit al vestidor ha ensenyat a la perfecció com ha d'actuar un capità. Si Javi es mereix que se li pengi la samarreta al Palau eternament per tot el que representa pel futbol sala a nivell mundial i per ser qui ha liderat la transformació cap a un Barça campió, Torras també tindria molts números per tot el que representa pel futbol sala a Can Barça.

El més important, però, no són els homenatges sinó les persones. I Torras té el perfil idoni per liderar el motor humà del vestidor. És qui millor el representa i qui pot marcar el camí dels Lin, Lozano i Aicardo. Fernandao, que fins ara era el tercer capità, pujarà un esglaó més. Només faltarà triar el tercer, si ja no està decidit (apostaria per...). A Torras només li queda complir un somni: aixecar un títol com a capità amb la samarreta del Barça. Ell ja ha expressat la seva il·lusió per penjar-se el braçalet. Ara només falta la confirmació del club per oficialitzar un relleu lògic i natural.

dijous, 5 de juliol del 2012

Mercado con excedente

Mientras que los clubes hacen lo imposible para obtener los recursos económicos necesarios para afrontar con garantías la próxima temporada, las renuncias de Carnicer Torrejón, Talavera, Granada y Martorell han situado en el mercado a una multitud de jugadores y entrenadores que están buscando un nuevo destino. A la espera de confirmarse los equipos que completarán la Segunda División, los profesionales -con o sin agente- intensificaran la pressión hacia los clubes dispuestos a vestir otra camiseta con el fin de seguir jugando en la élite. Si no es así, el futuro pasa ir a jugar en otras ligas de otros países.

El mercado tiene un excedente de jugadores y entrenadores. Pero lo más importante que falta es dinero para invertir. Jugadores como José Carlos, Rober, Mendiola o Mario Rivillos (Carnicer); Kel, Justo Cáceres, Nando y Sepe (Talavera); Isco, Uge, Pipe o Sergio Ribero (Granada) y Julio López, Pol Gomar o Marc Areny (Martorell) son algunos ejemplos de profesionales que es impensable no verlos atados en la élite del fútbol sala.

Pero si hay una lista interminable de grandes jugadores, más o menos calidad, que también aguardan su oportunidad. A esta lista debe agregarse para aquellos jugadores que estan en clubes que quieren desatarse por la pérdida del principal patrocinador. Es el caso de Caja Segovia y Lobelle de Santiago, que pierden a jugadores de peso como Cidao, Borja Blanco, Aicardo, Rubi y Palmas, respectivamente.

Y si hay un excedente de jugadores, en España hay una serie de entrenadores que están en el mercado y buscando su hueco. En el caso de Bruno García (Granada), Raúl Aceña (Manzanares), Chema Jiménez (exInter), Andreu Linares (exBargas), Víctor Sánchez Acosta (exRíos Ribera Navarra), Carlos (exTalavera) o Sergio Mullor (exMarfil). Técnicos de calidad contrastada que están esperando una llamada o una oferta mínimamente aceptable.

El único equipo que está animando la liga es Ríos Renovables de Navarra. Tudela está confeccionando un ambicioso proyecto en plena crisis económica y dibuja un equipo precioso con Nano Modrego, Rubi, Palmas y Pato, en el banquillo. El resto está siendo bastante predecible.

El fútbol sala está en un momento delicado, pero al igual que otros deportes. La proyección que ha tenido en los últimos años se ha visto frenada por la crisis y hay muchos jugadores y entrenadores que corren el riesgo de quedarse en el paro. Uno de los casos más surrealista es el de Cidao y Saúl Olmo. Ambos ya se había comprometido con el nuevo proyecto de Granada en Primera División y han visto cómo se ha derritido su acuerdo con la renuncia del patrocinador, Oxipharma. Saúl lo tiene prácticamente hecho para jugar en Italia mientras que Cidao, bajando pretensiones, no tendrá dificultad para encontrar equipo.

El superávit de jugadores y técnicos es otra consecuencia de esta crisis. Con la reducción de clubes de Primera y a la espera de la posibilidad que en Segunda pueda pasar lo mismo, se ha creado una gran bolsa de profesionales en el mercado que, a día de hoy, estan fuera de la élite. Es una pena que esto suceda, sobretodo para todos aquellos que han luchado tanto para llegar y ahora se les rompa el sueño. Una pérdida irreparable que no debería impedir que el fútbol sala pueda seguir creciendo.